Coneixem Stop Mare Mortum

Des del YEP hem assistit, durant l’últim mes d’octubre, a les reunions de la comissió de comunicació de la plataforma Stop Mare Mortum, que lluita per la no vulneració de drets humans, amb l’objectiu d’explicar tant la feina que fan des de Barcelona com la nostra experiència.

Stop Mare Mortum sorgeix després de la mort d’unes 900 persones a les costes italianes el 19 d’abril de 2015. Va ser una notícia terrible que un grup de joves (creadors d’aquesta plataforma) no volia deixar passar. Així va nèixer Stopmm.

La seva tasca principal és la sensibilització, la formació de la ciutadania i la incidència política; ho fan a través de xerrades, performances, concentracions i propostes polítiques. Des del YEP, vam participar en la última performance celebrada a la Plaça Universitat de Barcelona el 30 de setembre on van acudir unes 100 persones.

stopmm

L’objectiu d’aquesta performance era informar de les morts que hi ha diàriament al Mediterrani. Només al 2016 ja han mort ofegades 4.220 persones (dades fins el novembre de UNCHR). Precisament, aquest problema és un dels objectius clau de Stopmm. Denuncien aquest genocidi del segle XXI, com diu la plataforma. Stop reclama “vies legals i segures” per evitar el tràfic de persones que arrisquen les seves vides al mar.

Lluiten, per una altra banda, pel compliment dels drets humans que pensen s’estan vulnerant a Europa. Tota persona té dret a circular entre països (art. 13 DDHH), així com també existeix el dret d’asil (Art. 14 DDHH); i sembla que els refugiats i/o migrants (la plataforma no fa distinció) no tenen perquè no poden entrar a territori europeu.

Demanen als governs que obrin fronteres, volen acabar amb el FRONTEX. Stop Mare mortum aplel·la a la ciutadania a posicionar-se i mobilitzar-se per tal d’aconseguir complir tots els drets humans, que per això existeixen. Volen que, en el nostre cas, el govern espanyol i català obrin les seves portes i acullin a les persones que els hi correspon. Stopmm: vol acollir!

Des del YEP volem informar de les reivindicacions d’aquesta plataforma que treballa per la no vulneració de drets humans de tots els migrants que creuen el Mediterrani en buscar d’un lloc segur on viure. Pensem que Stopmm fa una bona feina perquè informa a la població de la problemàtica per tal de sensibilitzar, que també és un dels objectius del projecte YEP. Així doncs, compartim la feina d’aquests companys per tal d’ensenyar la realitat i mostrar que des de Barcelona també podem treballar contra aquesta crisi humanitària del segle XXI.