Sanae

Em vaig posar en contacte amb els refugiats a Croàcia, i la seva realitat i les circumstàncies en què viuen m’han sorprès profundament. Jo vaig participar en el projecte perquè volia enfrontar la realitat i no només des de darrere de la pantalla, volia estar en contacte directe amb aquestes persones i el que estan passant i veure el que el govern està fent per aquestes persones, per a què puguin sortir d’aquesta situació.

Participar en aquesta experiència m’ha donat l’oportunitat d’obrir els ulls, veure una altra realitat; em va ajudar a adonar-me, sí, que tinc molta sort amb la vida que estic vivint avui i que miro de manera diferent la meva vida. Sí, el projecte ha tingut un impacte en que cada dia sóc conscient que tinc sort.

En el meu vídeo parlo d’algú que conec des de fa anys i de una història que m’ha tocat. Vull fer èmfasi en les imatges que he utilitzat que estan sota la llicència Creative Commons per donar suport la meva història. Són simbòliques i no sempre va ser fàcil trobar-les. Estic orgullosa del resultat, ja que em va donar l’oportunitat d’experimentar el fet d’explicar la meva història amb imatges interpretables.

“Avui, m’agradaria explicar-los una història sobre una dona. Una dona que vaig conèixer fa cinc anys. La primera vegada que la vaig veure, era difícil imaginar com havia viscut abans. Em va explicar que feia deu anys va abandonar el seu país per viure a Bèlgica. Il·legalment. La seva decisió va ser un xoc emocional real, però també financerament. Ella em va explicar que, un dia, quan ella estava treballant en un restaurant, un oficial de policia va arribar i va descobrir que ella estava al país il·legalment. L’oficial la va detenir immediatament. Va passar la nit a la presó. Al dia següent va ser alliberada, però sota una ordre de deportació. Des d’aquell dia estava molt espantada per ser sotmesa a control novament i temorosa de treballar de nou. Encara que ho va intentar, la por era massa fort.

Com que no tenia ingressos, la seva germana es va oferir a viure amb ella. Setmanes més tard la seva situació va començar a ser desagradable i incòmoda. Per si mateixa, perquè havia de dependre d’una altra persona i de la seva germana que tenia una boca més per alimentar. Algun temps després, va conèixer a un home. Ella es va enamorar d’ell, i ell d’ella. En ell va veure un raig d’esperança, i ell coneixia la seva situació. Després l’hi va proposar. Tristament l’estat va jutjar que el seu matrimoni era fals i va rebutjar la seva petició. Tot i que estaven una mica decebuts, l’home va proposar a la dona viure junts, encara que no estaven casats.

Una nit, van sentir un cop a la porta. Violentament. Es van aixecar per veure qui estava trucant a la porta. Era la policia. Van venir a portar-la perquè no tenia papers. Es van sorprendre al trobar-la embarassada. No podien fer-ho. Ells li van dir que tornarien a detenir-la després del seu embaràs si ella no es presentava a l’estació de policia. Després d’això, van decidir fer una nova sol·licitud per al seu matrimoni. Afortunadament, es va aprovar.

La família ara és feliç i compta amb quatre membres. El pare, la mare, un nen i una nena. “