“A Síria ha de triar un costat o l’altre per matar la gent”

Vam tenir l’oportunitat de parlar amb Nour, un refugiat que estava atrapat a Grècia.

Quant de temps has estat a Grècia?

8 mesos

Has estat en el mateix lloc tot aquest temps o has canviat a diferents llocs?

Jo era a Idomeni i després vam venir al campament de Kalachori.

Per què vas haver de fugir del teu país?

A causa de la guerra, del bombardeig. No era un lloc segur. I si vols quedar-te a Síria has de triar un costat o l’altre per matar a unes o altres persones i no m’agrada això. Estic molt cansat d’aquesta història en realitat, perquè he perdut tot i no tinc res a Síria ara, ni tan sols la família o els amics. Després de quatre anys junts, la meva xicota va morir vint dies abans que ens anéssim a casar; la culpa la va tenir la guerra.

Com va ser el viatge a Grècia?

Quan érem al vaixell érem 75 persones i jo era el pilot. Enmig de la mar, el motor va deixar de funcionar, i hi havia un munt de nens i ancians. Pensem que seria impossible continuar perquè no sabíem que camí seguir, i cridem a la policia. Els vam dir que necessitàvem ajuda però van penjar, no es van preocupar per nosaltres. Finalment, vam poder solucionar el problema mecànic i vam arribar a Grècia. Vam estar al mar 6 hores.

Quants diners va haver de pagar per fer el viatge?

1.200 dòlars.

Quants dies vas trigar en anar de Síria a Grècia?

3 dies

Com et sents ara a Grècia?

Em sento com si fos molt estrany; és difícil, perquè molta gent necessita ajuda i intento fer tot el que puc, però no puc fer-ho sol.

Quin és el teu pla en el futur?

El meu pla és anar a qualsevol lloc, però m’agradaria anar a Barcelona, perquè abans que hagués d’anar a Grècia vaig veure un munt de fotos de Barcelona i d’Espanya. És molt bonic. Quan vaig arribar a Grècia vaig conèixer a moltes organitzacions espanyoles que volen ajudar-nos. És per això que m’agradaria venir a Barcelona i treballar en alguna organització per ajudar a la gent.

Reps alguna ajuda d’alguna ONG o altres organitzacions?

Em ajuden a ser un voluntari amb ells, però sense diners pel mig.

Quina és la teva vida diària a Grècia?

Si em preguntes com em sento regularment, estic cansat, però intento mostrar que sóc feliç.

Com passes el teu temps aquí?

Treballo en una casa prop de Kalachori, i la resta del dia no fem res.

Hi ha res que vulguis explicar sobre tu?

Ser un refugiat és molt difícil, molta gent ho va perdre tot. Cal ajudar a gent de tot el món, no només als sirians. Espero que algun dia tots puguem estar junts i ajudar-nos els uns als altres.

Penses en el passat o mires cap al futur?

Estic pensant molt en el present, en realitat: a ajudar a la gent i anar a un altre país com Espanya.

Has demanat asil a Barcelona? Ets lliure de moure’t?

No he preguntat encara, perquè estic esperant una entrevista. Si ets un refugiat, tens dues opcions: si tens família en un altre país i tens menys de 18 anys, pots sol·licitar anar a un país. Però si no tens família, has de fer tres entrevistes, i després triar el país que has d’anar.

En aquesta breu narració hem utilitzat fotos que Nour ha estat fent al campament durant el seu treball com a voluntari. Ell les va compartir amb nosaltres, perquè vol mostrar la seva història.

Anem a conèixer a Nour

Un jove de 24 anys que porta 8 mesos vivint en un camp de Grècia: Kalahori
Va haver de fugir de Síria perquè la guerra només li donava dues opcions
Fugir o matar
3 hores de viatge
6 hores a la Mediterrània
1.200 euros
Va aconseguir arribar a Grècia
Ara és voluntari en el camp
i cuina per a les 600 persones que viuen amb ell
diuen que és difícil i rar viure així
però espera complir el seu somni
viure a Barcelona