“In Syrië moet u de ene of de andere kiezen om mensen te doden”

We hadden de kans om met Nour te praten, een vluchteling die in Griekenland vast zat.
Hoe lang ben je in Griekenland geweest?
– 8 maanden
Ben je de hele tijd op dezelfde plek gebleven of ben je op verschillende plaatsen geweest?
– Ik was eerst in Idomeni en toen zijn we naar het Kalachori kamp verhuist.
Waarom moest je weg gaan van je land?
– Door de oorlog, de bombardementen. Het was geen veilige plek. En als je in Syrië wilt blijven, moet je de ene of de andere kiezen en de andere mensen doden en dat vind ik niet leuk. Ik ben echt dit verhaal eigenlijk echt beu, omdat ik alles verloor en ik heb nu niets meer in Syrië, zelfs geen familie of vrienden. Na vier jaar samen stierf mijn vriendin twintig dagen voordat we gingen trouwen door de oorlog.
Hoe was de reis naar Griekenland?
– In de boot waren we met 75 mensen en ik was de bestuurder. In het midden van de zee stopte de motor en er waren veel kinderen en ouderen aan boord. We dachten dat het onmogelijk zou zijn om nog door te gaan, want we hadden geen idee welke kant we uit moesten en dus belden we de politie. We zeiden dat we hulp nodig hadden maar ze hingen op, ze gaven niet om ons. Uiteindelijk konden we het mechanische probleem oplossen en kwamen we aan in Griekenland. We waren 6 uur op zee.
Hoeveel geld moest je betalen om de reis te maken?
– 1.200 dollar.
Hoeveel dagen heeft het uiteindelijk geduurd om van Griekenland naar Syrië te gaan?
– 3 dagen
Hoe voel je je nu in Griekenland?
– Het voelt erg raar en moeilijk, omdat veel mensen hulp nodig hebben en ik probeer zo veel mogelijk te doen, maar ik kan niet alles zelf doen.
Wat is je plan voor de toekomst?
– Ik wil gelijk waar naartoe gaan maar het liefst naar Barcelona. Voor dat ik naar Griekenland ging zag ik veel foto’s van Barcelona en Spanje. Het is erg mooi. Toen ik aankwam in Griekenland ontmoette ik heel veel Spaanse organisaties die ons willen helpen. Daarom wil ik naar Barcelona komen en in een organisatie werken om mensen te helpen.
Krijgt u hulp van een NGO of andere organisaties?
– Ze helpen me om vrijwilliger te zijn bij hen maar zonder loon.
Wat is jouw dagelijkse leven in Griekenland?
– Als je me vraagt hoe ik me regelmatig voel: moe, maar ik probeer te tonen dat ik blij ben.
Hoe spendeer je je tijd daar?
– Ik werk in een huis in de buurt van Kalachori en de rest van de dag doen we niet zo veel.
Is er iets wat je wilt uitleggen over jezelf?
– Vluchteling zijn is erg moeilijk, veel mensen hebben alles verloren. Het is nodig om mensen van over de hele wereld te helpen, niet alleen Syriërs. Ik hoop dat we op een dag allen  samen kunnen zijn en elkaar helpen.
Denk je over het verleden of kijk je naar de toekomst?
– Ik denk eigenlijk veel over het heden. Om mensen te helpen en naar een ander land als Spanje te gaan.
Heeft u asiel aangevraagd in Barcelona? Ben je klaar om te verhuizen?
– Ik heb het nog niet gevraagd omdat ik op een interview wacht. Als je een vluchteling bent, heb je twee opties: als je familie hebt in een ander land en je bent jonger dan 18 jaar, kan je aanvragen om naar dat land te gaan. Maar als je geen familie hebt, moet je drie interviews doen en dan kies je het land dat je wil gaan.
In dit korte filmpje hebben we foto’s gebruikt van Nour tijdens zijn werk als vrijwilliger in het kamp. Hij heeft het met ons gedeeld omdat hij zijn verhaal wil delen.